fbpx
Prodajni salon Vidikovac 011/3563-664 | Prodajni salon TC "Zemun Park" 011/630-65-09 | email: office@minpropodovi.com
0

Vaša korpa

Pravi tepih za vaš dom

Pravi tepih za vaš dom

Kako da odaberete pravi tepih za vaš dom?

Sigurno ste mnogo puta bili u dilemi kako da odaberete pravi tepih za vaš dom. U većini prostorija u kući, ali posebno u dnevnom boravku, dobro odabran tepih je bitan element kod uređenja enterijera i važno je da se lepo uklapa sa ostatkom nameštaja. Odvojite vreme da razmislite o tome da li želite da vaš tepih bude upadljiv ili da se neprimetno uklopi sa ostalim predmetima i nameštajem u sobi. Da biste doneli ovu odluku, obratite pažnju koliko šara već postoji u prostoriji. Ako imate dekorativne tapete i mekani nameštaj, možda biste želeli da izaberete jednobojni dizajn tepiha, dok tepih sa više šara ili raznih motiva, može da oživi neutralnu sobu.

Za koju veličinu tepiha se odlučiti?

Želite da izaberete pravi tepih za vaš dom, al niste sigurni za koju veličinu i oblik da se odlučite? Ne brinite, ne postoje stroga pravila za uređenje prostorije kada je veličina i oblik tepiha u pitanju. Ipak, izbegavajte da izaberete tepih koji je premali za neki prostor, jer to može izgledati neprivlačno. U šuštini, kvadratni ili okrugli tepisi se najbolje uklapaju u kvadratnoj prostoriji, a pravougaoni u pravougaonom prostoru, pa imajte to na umu kada birate tepih za svoju sobu. Tepih je jedan od najlakših i najbržih načina da unesete veliku količinu boja u dom. Nema dugotrajnog farbanja ili ukrašavanja, samo stavite tepih na pod i odmah dobijete osveženu i lepšu sobu. Tepisi se mogu kupiti u raznim bojama i dezenima, pa izaberite one boje i šare koje će činitni da se osećate prijatno.

Odaberite pravi tepih za vaš dom i boju tepiha koja se uklapa sa ostatkom nameštaja

Da biste ovome pristupili na najbolji mogući način, prvo razmislite o atmosferi koju želite da napravite. Taman tepih će naravno učiniti da soba izgleda tamnije, manje, ali na neki način udobnije. Sa druge strane svetliji tepih će učiniti da soba izgleda veća, prostranija i osvetljenija. Zatim, uzmite u obzir orijentaciju sobe da biste odabrali pravu nijansu. U sunčanim sobama će možda lepše stajati hladnije boje. Sobe sa manje svetlosti će lepo izgledati sa toplijim tonovima tepiha. U idealnim kombinacijama, tepih ne bi trebalo da bude u istoj boji kao zid. To će to stvoriti jednoličan izgled prostorije. Naravno, trebalo bi uklopiti boju zida i tepiha, recimo tako što ćete odabrati boju zida u boji nekih elemenata na tepihu. U svakom slučaju pravi tepih za vaš dom, kao i boja koju ćete odabrati, pre svega zavisi od vaših želja i izbora.

Da li je tepih nepravilnog oblika, pravi tepih za vaš dom?

Tepisi nepravilnog oblika mogu dati dinamički izgled unutrašnjosti i biti jako interesantni. Tepisi nepravilnog oblika daju veću slobodu za pozicioniranje nameštaja. Tradicionalno nameštaj se postavlja u centar tepiha (kao što je sto za kafu), ali sa tepisima nepravilnog oblika, komad nameštaja se može postaviti na jednu stranu kako bi tepih u potpunosti došao do izražja. Ovo može delovati kao umetničko delo u prostoru i dati poseban izgled. Tepih nepravilnog oblika, možete napraviti i po meri. Ovde možete koristiti maštu i napraviti razne oblike imitacijom predmeta ili čak komada nameštaja.  Da bi tepih nepravilnog oblika došao do izražaja, najbolje je da pronađete mesto u vašem domu koje nema previše nameštaja, kao što je predsoblje ili hodnik, ili centralni prostor u dnevnoj sobi.

Izaberite pravi tepih za vaš dom sa interesantnim elementima i detaljima na njemu

Kada je u pitanju izbor zanimljivog tepiha, ovde nema granica, sledite vaš ukus i želje. Na tepisima se mogu naći različiti elementi i šare, od pruga, cvetova, krugova, raznih likova i dr., ali i kombinacija raznih elemenata, sve do celih slika, satkanih u tepihu. Izaberite pravi tepih za vaš dom sa različitim elemntima i slikama, jer je ovo odličan način da osvežite prostoriju, a da pritom ne radite dizajniranje cele prostorije. Možete biti i sloboni i maštoviti i izabrati zabavan tepih, sa smešnim detaljima, koji izaziva osmeh.

Tepisi su dostupni u brojnim materijalima

Kada je u pitanju izbor pravog materijala od koga je napravljen tepih imajte u vidu da za razne materijale postoje prednosti ali i nedostaci. Tepisi mogu biti pamučni, vuneni, svileni, sintetički, pa čak i kožni.

Pamučni tepisi su jaki, stabilni i imaju meka vlakna, što znači da će dobro funkcionisati u skoro svakoj prostoriji u kući, uključujući kuhinje i trpezarije. Pamučni tepisi sa druge strane mogu lako privući prljavštinu, ali se zato lako peru i jednostavni su za održavanje.

Vuneni tepisi su izdržljivi, imaju izolaciona svojstva, što ih čini idealnim za hodnike, dnevne sobe i trpezarije.

Svileni tepisi su izuzetno mekani i imaju luksuzna vlakna otporna na kidanje. Svila je generalno skuplja od nekih drugih materijala i može biti teška za održavanje, ali deluje moderno i savremeno. Ako želite osećaj luksuza u vašem domu, svileni tepisi su odličan dodatak dnevnim i spavaćim sobama.

Sintetički tepisi su vrlo čest odabir kada je reč o kupovini tepiha, pre svega zbog svoje izdržljivosti. Iako reč sintetika asocira na loše sirovine i jeftin izgled, tehnologija je toliko napredovala da danas sintetički tepisi i izgledom i karakteristikama mogu da se takmiče sa tepisima od prirodnih materijala.

Kožni tepisi su mekani i izdržljivi, vrlo laki za čišćenje i često otporni na mrlje, iako se ne mogu koristiti u vlažnim sredinama. Ako tražite jedinstveni komad, kožni tepih bi mogao biti pravi izbor u dnevnoj sobi ili kancelarijskom prostoru.

Kvalitet tepiha je veoma bitan element kada birate pravi tepih za vaš dom

Koda birate pravi tepih za vaš dom, pre svega najbitnije je da obratite pažnju na kvalitet ali i otpornost materijala od koga je tepih napravljen. Ovo je jako važno, jer je tepih izložen stalnom pritisku usled svakodnevog gaženja ali i uticaja raznih drugih faktora. Prašina, razne mrvce ili slučajna prosipanja tečnosti, mogu naneti štete vašem tepihu. Redovno održavanje je jako bitno kada je dugotrajnost tepiha u pitanju. Kvalitet tepiha je takođe direktno povezan sa njegovim vekom trajanja. Kada je kvalitet u pitanju ne treba štedeti novac. Tepih je pre svega bitan deo enterijera u vašem domu, a sa druge strane kvalitetan tepih se uglavnom lakše i održava. Osim toga, kvalitet tepiha utiče i na osećaj udobnosti i toplinu doma. U svakom slučaju na vama je da prilagodite izbor tepiha vašim željama, ukusu ali i mogućnostima prilikom kupovine.