fbpx
Prodajni salon Vidikovac 011/3563-664 | Prodajni salon TC "Zemun Park" 011/630-65-09 | email: office@minpropodovi.com
0

Vaša korpa

Zamena ili popravka parketa?

Zamena ili popravka parketa

Večita dilema – zamena ili popravka parketa?

Da je parket star primeti se najviše po škripanju i lupkanju pod nogama. Da li je potrebna zamena ili popravka parketa, najbolje će proceniti dobar majstor koji ima iskustva u ovom poslu. Dobri majstori, parketari, mogu sanirati oštećenja, ali isto tako i proceniti da li je parket za zamenu, za rekonstrukciju ili za popravku. Prilikom reparacije, parket se mora izbrusiti i lakirati isto kao novougrađeni parket. Najveći problem je ako je parket raskliman i ako se odlepio sa košuljice u većem delu prostorije. Tada je uglavnom najbolje rešenje skidanje starog parketa, popravka betonske košuljice, a ako je potrebno i postavljanje novog parketa.

Popravka parketa

Popravka parketa se radi kada je vaš stari parket oštećen ili je izgubio sjaj. Da je parket u katastrofalnom stanju najčešće se primeti kada se kreči. Tada se nameštaj i tepisi sklone, a kada se zidovi prekriju novom bojom i počisiti sav nered, stari parket izgleda još stariji i u još gorem stanju. Da li je potrebna zamena ili popravka parketa zavisi od stepena oštećenja. U suštini, dobri majstori, parketari, mogu sanirati oštećenja i proceniti da li je parket za zamenu, za rekonstrukciju ili za popravku.

Zamena ili popravka parketa – na šta treba obratiti pažnju?

Da bi doneli odluku da li je potrebna zamena ili popravka parketa, potrebno je pre svega utvrditi koliko je parket oštećen. Treba imati u vidu da se prilikom reparacije i popravke, parket mora brusiti i lakirati isto kao novougrađeni parket. Pod popravkom se uglavnom podrazumeva zamena oštećenih delova parketa, ali isto tako i obnova oštećenog laka, kao i popravka sitnih oštećenja. Pojedinačno vađenje lamela parketa i njihovo lepljenje silikonom, što ljudi često praktikuju, po savetima stručnjaka se ne isplati, jer ne daje trajno rešenje problema.

Šta je sve potrebno da bi se uradila zamena ili popravka parketa?

Da bi se uradila zamena ili popravka parketa, često su potrebne specijalne mašine koje imaju majstori parketari. Najbolje je da za ovaj posao angažujete stručnog majstora koji ima iskustva sa parketom ali i potrebne alate i mašine. Bilo da ste se odlučili za zamenu, ili za popravku, nestručnost u radu može narušiti izgled vašeg parketa i prostorije u kojoj se postavlja. Za reparaciju parketa biće vam potrebni alati i mašine za sečenje parketa, mašina za hoblovanje, kao i četke i lak za premaz na kraju. Za uklanjanje sitne prašine, biće vam potrebne krpe, četke, usisivač. Od zaštitne opreme obavezno koristite rukavice i zaštitine naočare ako je potrebno. Možda će vam biti potreban i lepak za parket ili masa za ispunu razmaka između daščica. U slučaju da je razmak izmedju daščica parketa veći, potrebno je praznine popuniti tankim drvenim letvicama.

Zamena parketa

Ako je vaš parket više puta brušen, i ukoliko je zaista dotrajao, u tom slučaju biće potrebna zamena. U slučajevima veće štete, ne treba imati dilemu da li je potrebna zamena ili popravka parketa. Finansijski je ipak više isplativo uložiti novac u postavku novog parketa. Stari parket se može ukloniti ili ostaviti kao podloga za novi, o čemu je najbolje posavetovati se sa strčnim licima. Drvo je dobar toplotni i zvučni izolator, tako da će dobro doći taj dodatni podložni sloj, ukoliko za to postoji mogućnost u prostoriji. Takođe, pre postavljanja novog parketa preko starog, veoma je bitno utvrditi da li stari parket nema pojavu truleži ili buđi. Ovo može ugroziti i oštetiti vaš novi parket.

Koje pripreme treba uraditi pre zamene ili popravke parketa?

Zavisno od toga za koje ste se radove odlučili, potrebno je pre svega pripremiti teren. Najbolje je izneti sav nameštaj iz sobe da bi imali prostora za rad. Ovo je takođe bitno i da se u slučaju hoblovanja, nameštaj ne bi napunio prašine. Bilo da se radi zamena ili popravaka parketa, neophodno je da pod bude čist i bez ostataka prljavštine i prašine. Takođe je potrebno pripremiti potrebnu količinu ulja ili laka za premazivanje parketa. Naravno, potrebno je pripremiti i parket u slučaju zamene na celoj površini, ili u delu prostorije, ali i potrebne alate i mašine.

Šta se više isplati – zamena ili popravka parketa?

Iako odluku morate doneti sami, mi smo tu da vam pomognemo. Posetite naš prodajni salon u TC “Zemun Park” i pogledajte našu ponudu novih parketa. Mi ćemo se potruditi da zajedno sa vama razmotrimo šta je isplativije u vašem slučaju. Treba imati u vidu i da je vremenom tehnologija dosta napredovala, pa je samim tim i kvalitet savremenog parketa znatno poboljšan.